FOG-ÉS SZÁJÁPOLÁS

Fogkő és szájszag ellen kutyának próbáld ki a Dentanolt, nekünk bevált, olvasd el erről szóló fényképes blogbejegyzésünket!
A szájhigiénia fenntartásáért tisztítsd meg rendszeresen kutyád fogait, használj ezüstionos, ujjra húzható, könnyen használható fogkefét .


5termék15
5termék15

Miért elsődleges fontosságú, hogy kutyáink fogai, ínye egészséges legyen?

A kutyák éles, erős fogaikról és erőteljes állkapcsukról ismertek, amelyek nagy pusztításra képesek. A kutyák fogaikat és állkapcsukat használják az étel elfogyasztására, tárgyak cipelésére és játékokkal való játékra.
A vadonban fogaik és állkapcsuk lehetővé tette számukra, hogy zsákmányt ejtsenek el és egyenek meg. A mai háziasított házikutyának még mindig szüksége van egészséges fogakra, hogy kielégíthesse az ösztönös rágási igényt.
A modern tartási körülmények azonban néha negatív hatással vannak a kutyák szájüregi egészségére.

A fogászati problémák a kutyák leggyakoribb egészségügyi problémái közé tartoznak. A kutyafogproblémák negatív hatással lehetnek a kutya életminőségére és általános egészségi állapotára.

A kutyák fogászati problémáinak jelei

Rossz lehelet
A fogak elszíneződése
Látható fogkőképződés
Gyulladt íny
Vérző íny vagy vérfoltok a kutyajátékokon/ágyneműkön.
A száj tapogatása
Duzzadt arc
Étvágytalanság
Evési nehézségek
Túlzott nyáladzás
Letargia

Vedd figyelembe, hogy sok kutya nem mutatja a szájüregi fájdalom jeleit, amíg az súlyos nem lesz. A kutya fogproblémáinak, ínybetegségeinek, fájdalmának jelei lehetnek a száj vagy az arc tapogatása, étvágytalanság, evési nehézségek, letargia, nyafogás és a családtagoktól való elzárkózás.

Plakk és fogkő felhalmozódás a kutya szájában

A lepedék a fogakon kialakuló bevonat. Ez egy fehéres anyag, amely elsősorban baktériumokból áll.
A lepedéknek kellemetlen szaga van, amely annál rosszabbodik, minél tovább marad a szájban. A fogakon lévő lepedék fogszuvasodást és ínyirritációt okoz.

Ha nem távolítják el fogmosással körülbelül 24-48 órán belül, a lepedék megkeményedik és fogkővé, sárga vagy barna színű anyaggá, más néven fogkővé alakul. A fogkő a fogak felszínéhez tapad, és nem távolítható el anélkül, hogy egy kemény tárggyal, például egy professzionális fogkőoldóval ne kaparnánk le. A fogakkal és az ínyvel való érintkezése további fogszuvasodást és ínyirritációt okoz.

A lepedék és a fogkő a laza fogak és az ínybetegségek elsődleges okai. A kutyatulajdonosok által észlelt fő jelek a rossz lehelet, a fogakon lévő elszíneződött lerakódások és a vörös, duzzadt íny (az úgynevezett ínygyulladás). A fogágybetegség előrehaladtával a gazdik ínyvérzést és rosszabbodó leheletet észlelhetnek.


Parodontális betegség kutyánál

A "periodontális" kifejezés a fogakat körülvevő ínyre és csontra utal. Amikor a lepedék és a fogkő a szájban marad, a baktériumok utat törnek maguknak az ínyhatár alá, és felemésztik a fogakat a helyén tartó szöveteket és csontot.

A periodontális betegség ínygyulladással kezdődik. A betegség előrehaladtával a fogak körüli csont és lágyszövetek elvesztése következik be. Ahogy a fogak létfontosságú tartószerkezetei leépülnek, a fogak gyökerei körül zsebek alakulnak ki, amelyekben az étel, a baktériumok és a törmelék összegyűlik, és veszélyes fertőzéseket képeznek. Idővel a fogak meglazulnak, és elkezdenek kihullani.

Szájüregi fertőzések

Parodontális betegség esetén a foggyökerek körüli nyitott tér megtelhet baktériumokkal, ami fertőzéshez vezethet. A fertőzés foggyökér-tályogként jelentkezhet. A foggyökér körüli, baktériumokkal teli zseb a fertőzés leküzdésére gennyel telik meg. A tályog olyan nagyra nőhet, hogy az arc duzzanatához és anatómiai deformitáshoz vezet.

A szájüregi fertőzéseket gyakran a parodontális betegség okozza, de másodlagosan a szájban bekövetkezett trauma következtében is előfordulhatnak. Az éles vagy kemény tárgyakat rágó kutyák megsérülhetnek a szájukban, és fertőzés alakulhat ki.


Fogtörések

A fogtörések gyakoriak az erőteljesen rágó kutyáknál. Az olyan tárgyak, mint a csontok, agancsok és a nagyon kemény műanyag valóban okozhatnak fogtörést.

Válassz olyan rágójátékot, kutya fogtisztító csemegét, amely elég kicsi ahhoz, hogy véletlen lenyelés nélkül a szájban tartsa, de nem olyan nagy, hogy a kutyának teljesen nyitott szájjal kelljen rágnia.

Szervkárosodás

A kutyafogproblémák nem csak a kutya szájára korlátozódnak. A lepedékben és a fogkőben lévő baktériumok könnyen bejuthatnak a véráramba, különösen, ha a kutyának irritált az ínye, mint a parodontális betegség esetén. Ezek a baktériumok utat törnek maguknak a véráramban, és eljutnak a szívbe, a vesékbe, a májba, sőt néha az agyba is. Ez súlyos szervi megbetegedéseket okozhat, és súlyosbíthatja a már meglévő betegségeket, sőt, akár szervi elégtelenséget is okozhat.

Visszamaradt tejfogak

A kölyökkutyának ún. tejfogai vanak, amelyeknek a felnőtt fogak növekedésével ki kell tolnódniuk.
A legtöbb esetben a kölyökkutyák tejfogai kihullanak, és a felnőtt fogak hat hónapos korukig átveszik a helyüket. A kölyökkutyák azonban megtarthatnak néhány tejfogat (a felnőtt fogak kijönnek, de a tejfogak megmaradnak).

A visszamaradt tejfogak kialakulását nem lehet megelőzni. Az állatorvos azonban valószínűleg azt fogja javasolni, hogy altatásban távolítsa el őket, hogy megelőzze a felnőtt fogak elmozdulását és a fogkő felhalmozódását. Sok állatorvos ezt akkor végzi el, amikor a kutyát már altatásban altatják ivartalanítás miatt.

Hogyan ápolhatod kutyád fogait és előzheted meg a fogászati problémákat?

Kutyád fogproblémáinak megelőzésének legjobb módja, ha kialakítasz egy fogápolási rutint. A kutya fogtisztításra a napi fogmosás lenne a legjobb, de nem minden kutya tolerálja ezt. Ha a te kutyád hozzászokott ehhez az ápolási rutinhoz, használj ujjra húzható ezüstionos fogkefét, természetes fogporral.
Könnyebben használható, mint a merev fogkefék, és a természetes összetételű fogpor hatékony tisztítja a kutya fogait.
Az alternatívák közé tartoznak a fogtisztító rágcsák, és a  táplálékkiegészítők. Bármelyik módszert is választod, rendszeresen ellenőrizd kutyád fogait, így észreveheted a problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának.

Ha kutyád fogászati problémák jeleit mutatja, mindenképpen keresd fel állatorvosod egy vizsgálatra. Sok esetben a betegséget okozó fogkő eltávolításához altatásban végzett professzionális fogtisztításra van szükség. A tisztítás után az állatorvos röntgenfelvételeket készíthet, és alaposan megvizsgálhatja a fogakat, és megállapíthatja a fogbetegség jellegét.

Mit adhatsz a kutyáknak fogkő ellen?

A legjobb gyógymód a megelőzés. Ezért gondoskodj róla, hogy kutyád használja a fogait és sokat rágjon, hiszen a rágással tisztul a fogazat és ez megelőzi a fogkő lerakódását.
Használhatsz erre arra célra tölhető gumijátékot, mely hosszú ideig leköti kutyusodat és a rágának köszönhetően nem csak szórakoztató, de a fogkő kialakulása ellen is hatásos.
Ha még jobban kedvében akarsz járni, adj neki természetes fogtisztítót. A MancsMűvek kutyának való természetes fogtisztítói és táplálékkiegészítői megóvják kutyádat attól, hogy fogai a fogkövesedés következtében problémát okozzanak.

Fogkőeltávolítás kutyának házilag? Fogkőeltávolítás altatás nélkül?

Régebben nem volt más lehetőség a kutya fogkövének eltávolítására, csak a fizikai bavatkozás, melyet állatorvos csinált altatásban.
Ma már vannak olyan teljesen természetes és hatékony táplálékkiegészítők, melyeket bevethetsz kutya fogkő ellen.
Próbáld ki a 100% természetes Dentanol fogkő eltávolító port mely a kutya fogínygyulladás ellen is felveszi a harcot vagy a Dental Flakes fogkőoldő kutyáknak termékünket.

Mindkettő nagyon hatékony termék, előbbiről megosztottuk a saját tapasztalatainkat, olvasd el erről szóló blogcikkünket, amiben fényképekkel mutatjuk be, a mi kutyánk fogaival mi történt a Dentanol használata alatt.

 


Források

  1. Dental Disorders of DogsDental Pain in DogsDental Disorders of Dogs.  A review of the frequency and impact of periodontal disease in dogs. Tooth Root Abscess in DogsDental Disease and its Relation to Systemic Disease in Pets. www.thespucepets.com

Szűrés
Ár
 (Ft)
990 Ft - 7 690 Ft
Szállítási idő
RENDELHETŐ