FOG-ÉS SZÁJÁPOLÁS

Fogkő és szájszag ellen kutyának próbáld ki a Dentanolt, nekünk bevált, olvasd el erről szóló fényképes blogbejegyzésünket!
A szájhigiénia fenntartásáért tisztítsd meg rendszeresen kutyád fogait, használj ezüstionos, ujjra húzható, könnyen használható fogkefét .


3termék 13
3termék 13

Miért elsődleges fontosságú, hogy kutyáink fogai, ínye egészséges legyen?

A kutyák éles, erős fogaikról és erőteljes állkapcsukról ismertek, amelyek nagy pusztításra képesek. A kutyák fogaikat és állkapcsukat használják az étel elfogyasztására, tárgyak cipelésére és játékokkal való játékra.
A vadonban fogaik és állkapcsuk lehetővé tette számukra, hogy zsákmányt ejtsenek el és egyenek meg. A mai háziasított házikutyának még mindig szüksége van egészséges fogakra, hogy kielégíthesse az ösztönös rágási igényt.
A modern tartási körülmények azonban néha negatív hatással vannak a kutyák szájüregi egészségére.

A fogászati problémák a kutyák leggyakoribb egészségügyi problémái közé tartoznak. A kutyafogproblémák negatív hatással lehetnek a kutya életminőségére és általános egészségi állapotára.

A kutyák fogászati problémáinak jelei

Rossz lehelet
A fogak elszíneződése
Látható fogkőképződés
Gyulladt íny
Vérző íny vagy vérfoltok a kutyajátékokon/ágyneműkön.
A száj tapogatása
Duzzadt arc
Étvágytalanság
Evési nehézségek
Túlzott nyáladzás
Letargia

Vedd figyelembe, hogy sok kutya nem mutatja a szájüregi fájdalom jeleit, amíg az súlyos nem lesz. A kutya fogproblémáinak, ínybetegségeinek, fájdalmának jelei lehetnek a száj vagy az arc tapogatása, étvágytalanság, evési nehézségek, letargia, nyafogás és a családtagoktól való elzárkózás.

Plakk és fogkő felhalmozódás a kutya szájában

A lepedék a fogakon kialakuló bevonat. Ez egy fehéres anyag, amely elsősorban baktériumokból áll.
A lepedéknek kellemetlen szaga van, amely annál rosszabbodik, minél tovább marad a szájban. A fogakon lévő lepedék fogszuvasodást és ínyirritációt okoz.

Ha nem távolítják el fogmosással körülbelül 24-48 órán belül, a lepedék megkeményedik és fogkővé, sárga vagy barna színű anyaggá, más néven fogkővé alakul. A fogkő a fogak felszínéhez tapad, és nem távolítható el anélkül, hogy egy kemény tárggyal, például egy professzionális fogkőoldóval ne kaparnánk le. A fogakkal és az ínyvel való érintkezése további fogszuvasodást és ínyirritációt okoz.

A lepedék és a fogkő a laza fogak és az ínybetegségek elsődleges okai. A kutyatulajdonosok által észlelt fő jelek a rossz lehelet, a fogakon lévő elszíneződött lerakódások és a vörös, duzzadt íny (az úgynevezett ínygyulladás). A fogágybetegség előrehaladtával a gazdik ínyvérzést és rosszabbodó leheletet észlelhetnek.


Parodontális betegség kutyánál

A "periodontális" kifejezés a fogakat körülvevő ínyre és csontra utal. Amikor a lepedék és a fogkő a szájban marad, a baktériumok utat törnek maguknak az ínyhatár alá, és felemésztik a fogakat a helyén tartó szöveteket és csontot.

A periodontális betegség ínygyulladással kezdődik. A betegség előrehaladtával a fogak körüli csont és lágyszövetek elvesztése következik be. Ahogy a fogak létfontosságú tartószerkezetei leépülnek, a fogak gyökerei körül zsebek alakulnak ki, amelyekben az étel, a baktériumok és a törmelék összegyűlik, és veszélyes fertőzéseket képeznek. Idővel a fogak meglazulnak, és elkezdenek kihullani.

Szájüregi fertőzések

Parodontális betegség esetén a foggyökerek körüli nyitott tér megtelhet baktériumokkal, ami fertőzéshez vezethet. A fertőzés foggyökér-tályogként jelentkezhet. A foggyökér körüli, baktériumokkal teli zseb a fertőzés leküzdésére gennyel telik meg. A tályog olyan nagyra nőhet, hogy az arc duzzanatához és anatómiai deformitáshoz vezet.

A szájüregi fertőzéseket gyakran a parodontális betegség okozza, de másodlagosan a szájban bekövetkezett trauma következtében is előfordulhatnak. Az éles vagy kemény tárgyakat rágó kutyák megsérülhetnek a szájukban, és fertőzés alakulhat ki.


Fogtörések

A fogtörések gyakoriak az erőteljesen rágó kutyáknál. Az olyan tárgyak, mint a csontok, agancsok és a nagyon kemény műanyag valóban okozhatnak fogtörést.

Válassz olyan rágójátékot, kutya fogtisztító csemegét, amely elég kicsi ahhoz, hogy véletlen lenyelés nélkül a szájban tartsa, de nem olyan nagy, hogy a kutyának teljesen nyitott szájjal kelljen rágnia.

Szervkárosodás

A kutyafogproblémák nem csak a kutya szájára korlátozódnak. A lepedékben és a fogkőben lévő baktériumok könnyen bejuthatnak a véráramba, különösen, ha a kutyának irritált az ínye, mint a parodontális betegség esetén. Ezek a baktériumok utat törnek maguknak a véráramban, és eljutnak a szívbe, a vesékbe, a májba, sőt néha az agyba is. Ez súlyos szervi megbetegedéseket okozhat, és súlyosbíthatja a már meglévő betegségeket, sőt, akár szervi elégtelenséget is okozhat.

Visszamaradt tejfogak

A kölyökkutyának ún. tejfogai vanak, amelyeknek a felnőtt fogak növekedésével ki kell tolnódniuk.
A legtöbb esetben a kölyökkutyák tejfogai kihullanak, és a felnőtt fogak hat hónapos korukig átveszik a helyüket. A kölyökkutyák azonban megtarthatnak néhány tejfogat (a felnőtt fogak kijönnek, de a tejfogak megmaradnak).

A visszamaradt tejfogak kialakulását nem lehet megelőzni. Az állatorvos azonban valószínűleg azt fogja javasolni, hogy altatásban távolítsa el őket, hogy megelőzze a felnőtt fogak elmozdulását és a fogkő felhalmozódását. Sok állatorvos ezt akkor végzi el, amikor a kutyát már altatásban altatják ivartalanítás miatt.

Hogyan ápolhatod kutyád fogait és előzheted meg a fogászati problémákat?

Kutyád fogproblémáinak megelőzésének legjobb módja, ha kialakítasz egy fogápolási rutint. A kutya fogtisztításra a napi fogmosás lenne a legjobb, de nem minden kutya tolerálja ezt. Ha a te kutyád hozzászokott ehhez az ápolási rutinhoz, használj ujjra húzható ezüstionos fogkefét, természetes fogporral.
Könnyebben használható, mint a merev fogkefék, és a természetes összetételű fogpor hatékony tisztítja a kutya fogait.
Az alternatívák közé tartoznak a fogtisztító rágcsák, és a  táplálékkiegészítők. Bármelyik módszert is választod, rendszeresen ellenőrizd kutyád fogait, így észreveheted a problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának.

Ha kutyád fogászati problémák jeleit mutatja, mindenképpen keresd fel állatorvosod egy vizsgálatra. Sok esetben a betegséget okozó fogkő eltávolításához altatásban végzett professzionális fogtisztításra van szükség. A tisztítás után az állatorvos röntgenfelvételeket készíthet, és alaposan megvizsgálhatja a fogakat, és megállapíthatja a fogbetegség jellegét.

Mit adhatsz a kutyáknak fogkő ellen?

A legjobb gyógymód a megelőzés. Ezért gondoskodj róla, hogy kutyád használja a fogait és sokat rágjon, hiszen a rágással tisztul a fogazat és ez megelőzi a fogkő lerakódását.
Használhatsz erre arra célra tölhető gumijátékot, mely hosszú ideig leköti kutyusodat és a rágának köszönhetően nem csak szórakoztató, de a fogkő kialakulása ellen is hatásos.
Ha még jobban kedvében akarsz járni, adj neki természetes fogtisztítót. A MancsMűvek kutyának való természetes fogtisztítói és táplálékkiegészítői megóvják kutyádat attól, hogy fogai a fogkövesedés következtében problémát okozzanak.

Fogkőeltávolítás kutyának házilag? Fogkőeltávolítás altatás nélkül?

Régebben nem volt más lehetőség a kutya fogkövének eltávolítására, csak a fizikai bavatkozás, melyet állatorvos csinált altatásban.
Ma már vannak olyan teljesen természetes és hatékony táplálékkiegészítők, melyeket bevethetsz kutya fogkő ellen.
Próbáld ki a 100% természetes Dentanol fogkő eltávolító port mely a kutya fogínygyulladás ellen is felveszi a harcot vagy a Dental Flakes fogkőoldő kutyáknak termékünket.

Mindkettő nagyon hatékony termék, előbbiről megosztottuk a saját tapasztalatainkat, olvasd el erről szóló blogcikkünket, amiben fényképekkel mutatjuk be, a mi kutyánk fogaival mi történt a Dentanol használata alatt.

 


Források

  1. Dental Disorders of DogsDental Pain in DogsDental Disorders of Dogs.  A review of the frequency and impact of periodontal disease in dogs. Tooth Root Abscess in DogsDental Disease and its Relation to Systemic Disease in Pets. www.thespucepets.com

Szűrés
Ár
 (Ft)
2 890 Ft - 8 990 Ft