07.12.-ÉN A TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLAT SZÜNETEL

BLOG

MIT TEHETSZ HÁZILAG KUTYA FOGKŐ, KUTYA SZÁJSZAG ELLEN?

2021.08.30 03:29
MIT TEHETSZ HÁZILAG KUTYA FOGKŐ, KUTYA SZÁJSZAG ELLEN?

Fogköves a kutya, büdös a kutya szája, ínygyulladása van, mit csináljak…

Ha a te kutyádnál is ez a helyzet, tudod, miről beszélünk.
Ez a probléma nem csak az öreg kutyusoknál fordul elő (bár náluk gyakrabban), hanem fiatal kutyáknál is tapasztalható.
A kutya fogkő eltávolítása házilag is lehetséges, nem kell kutyádat az altatás kockázatánek kitenni.

Másik probléma a kutya rossz lehelete, ami tekinthető  kellemetlenségnek, bár jelzés lehet ez is egészségi problémára, ezért a fogkövet mindenképp nagyon komolyan kell venni.

Kutatások szerint a 3 év fölötti kutyák 80%-a szenved valamilyen, a fenti tényezők által kiváltott íny-és egyéb szervi betegségben.

Milyen problémát okozhat a kutyának a fogkő?

Nem csak esztétikai gond, ez lenne a legkevesebb, de rengeteg kockázata van, mert a fogkő melegágya a baktrériumoknak, ami nem csak azt okozhatja, hogy tönkre megy a fog, de csúnya ínybetegséget  okozhat, a kutya elveszítheti a fogait.

A legnagyobb veszély hogy  a fogkőben felgyülemlett baktériumok a véráramba kerülve károsíthatják a szívet a májat és a vesét is.

Ebben a bejegyzésben megosztjuk veletek, nálunk mi oldotta meg a problémát egyszerűen, hogyan távolítottuk el a kutyánk fogkövét mi, természetes módon, de előbb nézzük, mi vezethet ehhez az állapothoz.

A kutya szájszagát többnyire a lepedékben (plakkban) megtelepedett baktériumok okozzák. 
Plakk akkor képződik, amikor az ínyvonal mentén megrekedt lepedéket (például ételmaradékot) nem távolítjuk el. A plakk könnyen megkeményedhet és néhány nap leforgása alatt fogkővé szilárdul.      

A fogkő lerakódik az íny mentén, ez irritációt okoz amitől egy idő után ínygyulladást okoz. Ez olyan fájdalmas lehet hogy akár az ételt is visszautasíthatja a kutya.

Ha továbbra is fennáll a fogkövesség, a fogkő egyre vastagabban rakódik le, azíny alá is behúzódva. Ahogyan vastagodik, az íny eltávolodik a fogtól és ebben a résben további lepedék rakódik le, melyben a baktériumok elszaporodhatnak.

Ez fogágy betegséget okoz a kutyánál, felléphet tályog, a fogágy és a fogak károsodnak, a fogak kihullhatnak.    

Ha hagyjuk, hogy az íny állapota ennyire leromoljon,  az íny és a fogak károsodása visszafordíthatatlan. A fogak meglazulnak és kiesnek.

Ez az állapot gyakran fájdalommal jár, ezenkívül más komplikációk is felléphetnek .

Mit figyelj, ha szeretnéd ellenőrizni, hogy kutyád fogai fogkövesek-e?

A lenti képeken látható, hogy többnyire a szemfogakon kezdődik a lerakódás, a sárgás-barnás elszíneződés már fogkő, az utolsó képen nagyon csúnya állapotban, ilyenkor többnyire már ínybetegség is észlelhető és nem kizárt szervi megbetegedés sem..

 kutya-fogko-ellen
Kezdődő fogkövesség

 kutya-fogko-eltavolitas
Előrehaladottabb fogköves állapot a szemfogakon

 
Itt már komolyabb problémák vannak, a hátsó fogak mindegyike fogköves, egy ilyen stádiumban már felmerülhet a szervi károsodás is


Amivel sokan találkozunk kutyáinknál, a rossz leheletet. Ezt a fogkő mellett számtalan plusz tényező is okozhatja, eledek, száraztápok, nyers hús.

Vannak fogkövesedésre genetikailag hajlamosabb kutyák, okozhatja gyulladás, gyógyszerek, helytelen táplálás és a korosodással is számolni kell.

A kistestű kutyák amiatt érintettek nagyobb számban, mert náluk a nyál több szervetlen anyagot (kalcium és magnézium sót) tartalmaz, mint a nagytestű kutyáké.
Emellett gyakori probléma, hogy az apróbb kutyák  gazdái  gyakran tartják kedvenceiket olyan eleségen, ami nem igényel rágást.
A kutya kis testmérete nem jelenti azt, hogy nem kaphat olyan táplálékot, jutalomfalatot, fogtisztítót, amit erőteljesen rágni kell. Ők is ugyanúgy szeretik a rágható eldeleket és természetesen a fogaik is alkalmasak arra hogy rágjanak. 

Sajnos gyakori probléma, a kutyák is egyre kevesebbet rágnak, pedig a kutyák fogsora erre való, és a fogkő kialakulásának fő ellenszere a rágás.

Nem csak a fizikai behatás miatt, hiszen egy ha valamit hosszasan rág a kutya, az szinte fogkefeként tisztítja a fogát, hanem azért is,  mivel rágás közben fokozódik a nyáltermelés ami természetes módon akadályozza meg a plakk lerakódását.


Mit tehetsz te hogy kutyád fogain ne alakuljon ki fogkő?


Jó hírünk van, házilag is egyszerűen és könnyen megelőzheted a szájszag és fogkő kialakulását.

Tisztíthatjuk is  a kutyánk fogait hogy megelőzzük a lepedék lerakódását, erre való a speciálisan a részükre  kitalált kutya fogkefe és kutya fogkrém.
Persze a kutyák nem kifejezetten boldogan mosnak fogat, ha nincsenek kiskortól ehhez szoktatva, de türelemmel és utána megfelelő jutalmazással ez is megoldható.

A fogmosás megakadályozza a lepedék képződését, a fogszuvasodást és kellemes leheletet biztosít.

A modern technológia már a kutyaápolásban is képviselteti magát, ennek kiváló példája az ujjra húzható ezüstionos fogtisztító kutyának, mely megköti a baktériumokat és megszabadítja a fogsort a lerakódásoktól, lepedékektől, fogkőtől, illetve csökkenti a szájszagot.


A fogmosás is fontos, de nem minden esetben oldja meg a fogkövesség problémáját.

Mit tudsz tenni hogyan előzheted meg a kutyád fogain a fogkő képződését?

Ezt a dolgot nekünk is érdemes lenne szem előtt tartani:

Rágni, rágni, rágni!

Mindenképpen kapjon kutyád olyasmit, amit hosszasan kell rágni, lehet ez maga az étele, jól megválasztott fogtisztító rágcsa, olyan fogtisztító játék, mely méreganyagoktól mentes, lényeg hogy alaposan rághasson, hiszen a kutya fogai rágásra lettek kitalálva.

Saját tapasztalatunk:
Mi így oldottuk meg a kutya fogkő eltávolítást házilag, természetes módon

A mi kutyánk előéletét nem ismerjük, de az majdnem biztos, hogy sokáig élhetett utcán és valószínűleg szemetet kellett ennie, ez elég jól látszik a metszőfogak kopásán.

A fogai már akkor sem voltak makulátlanok, amikor hozzánk került, szemfogai fogkövesedések voltak már akkor.

Nagy dilemma volt, mit csináljunk, mert nagyon fél mindenkitől aki szakszerűen leszedhette volna a fogköveit, állatorvostól, kutyakozmetikustól részrehajás nélkül. Mi meg igyekeztünk kímélni a stressztől, amúgy sem volt az előélete vidám, hát nekiálltunk keresni valami olyan terméket amivel el lehet távolítani kutya fogkövet altatás nélkül.

Várólistán volt mindenféle  csodaszer, sütöttünk is, a petrezselymes zabpelyhes kutyakeksz elég jó szájszag ellen, biztatlak hogy próbáld ki te is, de ha már súlyosabb a helyzet, valami ütősebb dolog kell.

Ahogy nálunk ez alap, itt is szempont volt, hogy természetes összetevőkből legyen a segítség.

Hosszas keresgélés után választásunk végül a Leiky Dentanolra esett, ami 100%-ban természetes, és kifejezetten kutya fogkő, kutya szájszag ellen, ínygyulladás kezelésére szolgál.

 

Kicsit szkeptikus voltam az összes pozitív vélemény ellenére, hát mégiscsak ez egy por, megeszi a kutya, aztán csókolom.

Mindenesetre az előírt adagolásban elkezdtük adni neki.

Igazság szerint másfél hétig bele sem néztem a szájába, aztán egyik nap a szokásos szenvedélyes ásásban beleakadt egy darab ág a fogai közé. Kiszedtük a fadarabkát, és akkor láttuk meglepődve, hogy a rondábban fogköves szemfogáról a fele fogkő eltűnt!

Nagy öröm, hogy nincs szükség ultrahangos fogkőleszedésre, a Dentanol tette a dolgát, a szájszaga megszűnt és a fogkőtől is kezd megszabadulni.

 kutya-fogko-elltavolitas-hazilag

 

A felső sorban a Dentanol előtti, az alsóban a Dentanol közel 2 hetes alkalmazása utáni állapot.

Látványos a változás a bal oldali, fogkövesebb szemfogon, a másikon eleve nem volt vészes a helyzet, ott a kisebb fogkő középről el is tűnt.

A Leiky Dentanolban magas antioxidáns tartalmú, gyulladáscsökkentú hatású vörös áfonya, a plakkok és káros baktériumok elszaporodását akadályozó barna alga,  gyulladáscsökkentő és üde leheletet biztosító petrezselyem, a csontképződést támogató, fogakat erősítő  kovaföld és erős antioxidáns hatású OPC szőlőmagliszt van.

Ezeken kívül olyan értékes összetevőket tartalmaz, mint a foszfor, nátrium, magnézium, jód, vas, kobalt, szelén, kálium, alumínium, réz, cink, mangán.

Olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a kutya vagy macska nyálának összetételét megváltoztatják és ezáltal képesek eltávolítani a lepedéket és a fogkövet okozó baktériumokat.

Nem csak kutya, hanem cica fogkő eltávolítására, szájszag kezelésére is használható, megelőzhető az ínygyulladás és a szív, -máj, -vesebetegségek,  és szerencsére általában szívesen megeszik a kutyák és a macskák is.

Miért hasznos még a Leiky Dentanol? 

Megoldható a kutya fogkő eltávolítása házilag, ultrahang és altatás nélkül, mellyel elkerülhető az altatás kockázata, ami különösen idős kutyánál kiemelten nagy kockázatot jelent.

fogko-ellen-kutyanak

Mindentől függetlenül:
-legalább évente lássa állatorvos a kutya száját, ellenőriztessétek a fogak, íny állapotát, ha szükséges, szedje le állatorvos a fogkövet

-adjatok a kutyáknak rágni! rendszeresen! dolgozzanak azok a fogak, hogy minél tovább épen maradjanak!

termeszetes-jutalomfalat-kutyanak