BLOG

Problémás a kutya? Van altenatív megoldás is!

Problémás a kutya? Van altenatív megoldás is!

A kutyák nevelésére sok módszer létezik, ahány kutyaiskola, annyi módszer.
Abban mind egyetértünk, hogy könnyebb az élet kutyával, ha az eb érti, mit akarunk tőle.
Más nyelvet beszélünk, sokszor a gazdi félreérti, amit a kutya közölni szeretni és az is előfordul, hogy mi nem tudunk kutyául...

Olyan kutyásként, akinek mindig befogadott kutyái voltak, tudnék mesélni, mi mindenen mentünk keresztül.
Nagyon örültem volna pár éve, ha valamilyen alternatív módszer segítségével a mi kutyánk utcán összeszedett félelmeit, beidegződéseit sikerült volna oldani.

Egy ilyen alternatív módszerről beszélgettem Judittal, aki mögött hosszú évek tapasztalata van egy merőben másfajta megközelítés alkalmazásában, mint a megszokott módszerek.

Judit és mentett kutyája, Lina

Mondanál pár szót magadról, hogyan és hogy mikor kezdtél foglalkozni problémás kutyákkal, mi alakította a nézeteidet hogy a holisztikus megközelítést választottad?

Pál Juditnak hívnak és gyerekkoromtól kezdve meghatározó társaim az életemben a kutyák.
Visszagondolva, azt hiszem az őszinteségük ragadott meg igazán. Ők soha nem hazudnak, mindig kifejezik érzéseiket, természetesen élik meg a jelen pillanatot. Gyerekként értettem az ő "nyelvüket" és biztonságot jelentett számomra a jelenlétük.

Választott hivatásomnak mégsem volt köze a kutyákhoz. Ápolónői végzettségem szerint az egészségügyben kötöttem ki, majd egyre inkább a természetes gyógymódok irányába fordult az érdeklődésem.
Sokféle módszert tanultam és alkalmaztam, de egyre inkább azok a kérdések foglalkoztattak, hogy miért lesz valaki beteg.
Így az emberekkel való foglalkozásom során kialakult a holisztikus szemlélet.

10 évvel ezelőtt akadtam rá Cesar Millan ( a csodálatos kutyadoki) videóira a Youtube-on és újra elevenedtek a gyerekorom élményei.

Nem tudtam betelni a tanításaival, úgy éreztem itt az idő ismét a kutyák felé fordulni és alkalmazni mindazt, amit gyerekként már valamelyest megéreztem. Az első komoly "próba" éppen Lina kutyám befogása volt, aki bizony 4 hónaposan alaposan feladta a leckét.
Nagyon sokat tanultam tőle és a többi, évek alatt befogadott, mentett kutyáimtól.

Cesar Millan mottója mélyen elindított bennem egy folyamatot. Ez a mondat így hangzik:

"Kutyáink a tükreink, de vajon van-e bátorságunk a szemükbe nézni és valóban megpillantani a saját tükörképünket?"

Bizony, a kutyák pontosan visszatükrözik a mi energiánkat, ha tudunk olvasni az ő viselkedésükből, akkor önmagunkról is képet kaphatunk.

Ez az első lépés a holisztikus szemlélet alkalmazásában.


Mit kell pontosan értenünk, mit takar a holisztikus szemlélet a kutyákkal kapcsolatosan?

Kutyák esetében a tágabb rálátásomat nagy mértékben bővítette Dr. Kopócsi Andrea homeopata állatorvos barátnőm munkássága, aki rámutatott arra, hogy a kutyák mentális és fizikai megbetegedését sok esetben befolyásolhatja a gazdi hozzáállása a kutyájához.

Erről egy kicsit bővebben:

A kutya elsősorban állat, méghozzá falkaállat.
Bár ezt sokan cáfolják mostanában, mivel az eltelt több ezer év alatt nagy mértékben emberi családhoz szocializálódott.

Ennek ellenére mégsem emberi pszichével rendelkezik, genetikájában hordozza a hiarerchia szükségességét.
Ez annyit jelent, hogy szüksége van  a kutyának vezető egyéniségre a családban, aki kijelöli a határait és következetesen betartatja a szabályokat. Így érzi magát biztonságban.

Amennyiben ezt nem építjük fel, úgy a kutyában bizonytalanság épül, amely viselkedési problémák és súlyosabb esetben betegség kialakulásához vezethet.

A holisztikus szemlélet magában foglalja még a helyes táplálást, valamint a túloltottság kivédését is.

 
Milyen viselkedési problémákra specializálódik a holisztikus megközelítés?

Tulajdonképpen bármilyen viselkedési probléma nagyon jól kezelhető holisztikus szemlélettel és a kutyapszichológia ismeretével, ami gyakorlatilag a testbeszéden és a nyugodt, határozott energián alapul.


Mi a legnagyobb különbség szerinted a hagyományosnak nevezhető, általában ismert és alkalmazott tréneri módszerek és a holisztikus módszer között?

A tréner tanítja a kutyát különböző feladatok elsajátítására, míg a holisztikus szemlélet a nevelésre helyezi a hangsúlyt, a kutya ösztöneire alapozva, az ő "nyelvén" kommunikálva, amely energián és testbeszéden alapul.


Hogyan segít egy kutyákkal foglalkozó holisztikus tanácsadó a tulajdonosnak megérteni és kezelni a kutyája viselkedését?

Igyekszem megtanítani a gazdit, hogyan tud olyan jelzésekkel kommunikálni, melyet a kutyája könnyen értelmez és segítek megérteni a kutyája viselkedését és hogyan tudja korrigálni a nemkívánatos viselkedést.

 
Milyen alternatív módszereket alkalmazol (például természetgyógyászatot vagy életmódbeli változásokkal kapcsolatos javaslatokat) a kutyák viselkedésének javítására?

Rendkívül fontosnak tartom a napi redszeres sétát, mivel ezen idő alatt lehet a kutya-gazdi kapcsolatot a leghatékonyabban építeni beiktatva az irányított, vagy struktúrált formát is.
Valamint szinte létfontosságú, hogy a kutya megismerje környezetét, a környékben élő fajtársait, része lehessen közös játékban, vagy együtt bandázásban.

Fontos lehet a kutya táplálkozásában javasolt változtatások beiktatása.
Ebben az esetben is a természetességhez lenne célszerű közelíteni.
A nyers, B.A.R.F. etetés híve vagyok, bár tudom, hogy sok gazdi idegenkedik ettől, de mégis ez áll a kutya emésztési adottságaihoz a legközelebb.
Amennyiben ez nem vállalható, akkor mindenképpen jó minőségű, tiszta, gabonamentes prémium táp etetése javasolt.

Bizonyos esetekben homeopátiás segítségre is szükség lehet súlyosabb viselkedési problémák kezelésénél, pl. szeparációs szorongás, túlzott agresszió vagy izgatottság.

 

Milyen elvárások vannak a gazdival szemben, hogy sikeres legyen a közös munka?

Fontosnak tartom, hogy a gazdiban legyen meg a szándék, hogy érteni és igazán megismerni akarja azt a csodálatos kis lényt, akiért felelősséget vállalt, amikor magához vette.
Nagyszerű önismereti munka ez a folyamat, így nem csak a kutyánkhoz, de önmagunkhoz is közelebb kerülünk.

Elvárásaim nincsenek, mindenki maga felelős a döntéseiért és annak következményeiért.
Ellenben, ha valóban boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatot szeretne egy gazdi kiépíteni a kutyájával, akkor nagyon fontosnak tartom, hogy legyen kitartó és következetes a siker érdekében.

 

Milyen eszközöket használsz és egyáltalán van-e ilyesmi a holisztikus megközelítésben a kiképzés hatékonyságának növelésére?

Az egyetlen eszköz, amit használok és ajánlok az a retriever póráz, amely nem feltétlenül holisztikus eszköz és nem kiképzésre alkalmazom, hanem a nyugodt séta tanítására.

Egyszerű póráz, melyet, ha helyesen alkalmazunk, nagymértékben segíti a láb melleti követés elsajátítását.

A követés a kutya genetikájába van kódolva (kivéve a domináns vezető egyed), erre való visszaemlékezést segítheti a retriever póráz.Nagyon sokunknak mentett kutyája van, ami gyakran egyéb problémákat jelent, van ilyen kutyával kapcsolatos eseted ami kirívóan nagy feladat volt számodra?

Mentett kutyát vállalni igen nagy felelősség, hiszen legtöbb esetben nem ismerjük a múltját, a sérüléseit. Mindig egyedi ráhangolódást igényel, ha ilyen kutyával van dolgom.

Ilyenkor minden rezdülését, mozdulatát, reakcióját figyelem és abból igyekszem leszűrni, hogy mi lenne számára a megfelelő és érthető kommunikáció.

Nagyon sok mentett kutyával dolgoztam már.
A legnehezebb dolga mindig a befogadójának van, mert hiába adok alkalmanként tanácsot, gyakran előfordul, hogy történik valami váratlan esemény, ami bekapcsol egy régi viselkedési mintát és arra megint valahogy jól kell reagálnia.

Egy időben együttműködtem "Az új kutyád" nevű egyesülettel, amit egy fiatal házaspár működtet. Menhelyekről hoznak ki kutyákat és ideiglenes befogadóknál helyezik el őket. Gyakran segítettem tanácsokkal az "idi" gazdikat a rehabilitációs folyamatokban.

Volt egy nagyon elhanyagolt kutyus, akit a fiatal házaspár kihozott a menhelyről és maguknál tartották megfigyelés végett.
Nekik van 3 saját kutyájuk, akik sokszor segítettek már oldódni a kis mentvényeknek.

                                        Totó, még menhelyi kutyaként


Viszont ennél a kiskutyánál semmi nem segített, ugyanis teljes kataton állapotba került, ki sem kelt a kosarából, még pisilni is ölben vitték ki a kertbe és vissza.
Mivel vidéken laktak, telefonos konzultációra volt lehetőség, de igen gyakran beszéltünk.

Az első tanács az volt, hogy ne várjanak még tőle semmit, hagyják, hogy önmagától kezdjen oldódni és nyitni.

Nagyon fontos, hogy az ilyen visszahúzódó kutyának adjunk időt és teret, hogy ő maga mérje fel a körülötte lévő energiákat.
Ne akarjuk mindenáron ráerőltetni a közeledésünket.

Totónál, -így hívják a kiskutyát ,- ez meglehetősen hosszú ideig tartott, ezért gyakran beszéltünk telefonon és egyeztettünk a teendőkről.

Aztán egyszercsak megtörtént a csoda, a megfelelően alkalmazott módszer segítségével Totó kezdett kíváncsi és érdeklődő lenni.
Persze a maga kissé bizonytalan módján.

Később szerencsém volt személyesen is meggyőződni az eredményről, mert pár napra a lányomékhoz került "panzióba".
Így próbáltuk ki, hogy vajon biztonsággal elindulhat-e a számára a gazdikeresés.

Totó csodásan vizsgázott, és hamarosan rátalált a lehető legjobb gazdi, aki elfogadta, hogy Totóra mindig különösen figyelnie kell, mert esetleg bekapcsol nála egy múltbéli trauma, akkor jól tudjon reagálni rá.


Totó ma boldog kutya, remek párost alkotnak a gazdájával.
Igazi sikertörténet az övé.Köszönjük Juditnak hogy megismerhettünk ezt a szelíd és eredményes módszert, melynek segítségével a  kutyák viselkedési problémái egy másfajta megközelítéssel kezelhetők.

Ha többet szeretnél megtudni, Juditot megtalálod a Facebookon, a Holisztikus gazdiképzés oldalon.