BLOG

A KUTYÁK ÉRZELMEI - MIT ÉREZ A KUTYÁD, AMIKOR SZOMORÚ VAGY?

2021.02.20 12:31
A KUTYÁK ÉRZELMEI - MIT ÉREZ A KUTYÁD, AMIKOR SZOMORÚ VAGY?

Sokan vagyunk, akiket megvigasztal amikor nem vagyunk jó passzban és a kutyánk, mintha tudná, hogy szomorúak vagyunk, jön, dugja a fejét, odasimul, vagy bármi egyéb módon kifejezi, hogy halló, itt vagyok, én szeretlek, ne szomorkodj!

Mi a helyzet a könnyekkel?
Tudja-e vajon a kutya, mit jelent a sírás?

Legújabb kutatások szerint a kutyák valóban egyedülállóan reagálnak a könnyekre.

Az azonban kevésbé világos, hogy ez empátia, vagy csak egy nem mindannapos helyzetre adott reakció.A londoni Animal Cognition folyóiratban online megjelent tanulmányban a londoni egyetem kutatói úgy találták, hogy a kutyák nagyobb valószínűséggel közelítenek meg egy síró embert, mint aki dúdol vagy beszél, és hogy a sírásra általában engedelmes magatartással reagálnak.


Ez nem bizonyítja hogy a kutyák megértik fájdalmunkat - írták a kutatók, csak azt hogy a viselkedésük megváltozik ilyen helyzetben.

Megnézték, hogyan reagálnak a kutyák a dúdolásra. Ez valószínűleg felkelti a kutyák kíváncsiságát, de másképp reagálnak rá, mint a sírásra.
Az a tény, hogy a kutyák megkülönböztették a sírást és a dúdolást, azt jelzi, hogy a sírásra adott válaszukat nem pusztán a kíváncsiság vezérelte.
A kísérletek szerint a sírás nagyobb érzelmi jelentést hordozott a kutyák számára, és erősebb átfogó reakciót váltott ki, mint a dúdolás vagy a beszélgetés.

Sok kutyagazdinak van története a kutyájáról, aki vigaszt nyújtott nehéz időkben. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák az emberi kommunikáció szakértői, de a tudósok nem tudták meggyőzően bizonyítani, hogy a kutyák empátiát éreznek vagy valóban megértik mások fájdalmát.


Egy kísérlethez etológusok 18 kutyát és gazdájukat választottak ki, hogy teszteljék, reagálnak-e a kutyák empatikus viselkedéssel.

A kutyák közt volt keverék, labrador,  golden retriever és néhány más gyakori fajta.
A kísérlet a kutyák gazdáinak nappalijában történt.
Amikor a kísérletet végző kutató megérkezett,  figyelmen kívül hagyta a kutyát, így a kutya érdekődése is hamar megszűnt az irányában iránta.
Aztán ő és a gazdi felváltva beszélgettek, sírást színleltek és dúdoltak.A vizsgálatban részt vevő 18 kutya közül 15 a sírás alkalmával ment gazdájához  vagy a kutatóhoz, míg dúdolás közben csak hat.
Ez arra utal, hogy az érzelmi tartalom, nem pedig a kíváncsiság motiválta a kutyákat.

Hasonlóképpen, a kutyák mindig a síró, soha nem a csendben lévő emberhez mentek, amire egyébként számítani lehetne, ha a kutya vigaszt keres, nem pedig igyekszik azt nyújtani.

A síró gazdához vagy idegenhez forduló 15 kutya közül 13 engedelmességet mutató testbeszéddel tette ezt, például behúzott farokkal és lehajtott fejjel.

"A kutyák  a személy érzelmére válaszoltak, nem pedig azért mentek oda, hogy velük foglalkozzanak, dicséret vagy simaogatást kapjanak" - mondta Mayer, a kísérlet vezetője közleményében.

Ennek ellenére a kutatók nem tudják meggyőzően bizonyítani, hogy mire gondoltak a kutyák.

 "Semmi esetre sem állítjuk, hogy a jelen tanulmány végleges választ adna a kutyák empátiájának kérdésére" - írta Mayer .

Mindazonáltal azt mondták, kísérletük megnyitja az ajtót a kutyák érzelmi életének további tanulmányozásához, kezdve attól, hogy megérzik-e a kutyák a nevetés és a könnyek közötti különbséget.

Mi pedig megállapítottuk, nem tudnak ezek a kutatók semmit! :D
Meg vagyunk róla győződve, a kutyáink igenis mindent tudnak, velünk örülnek és szomorkodnak, tudják, mit jelent amit mondunk nekik, mit gondolunk.
Tudják, hogy szeretjük-e a fasírtot vagy inkább a fagyit, jó ember-e a szomszéd, melyik kutya pisilte előttük oldalba a fát a sarkon és különben is ők a legjobbak és legokosabbak a világon!


Van olyan történeted, ami megerősíti vagy cáfolja a kutatókat?
Írd meg nekünk és közzétesszük, vagy gyere mondd el a Facebookon!


(Forrás: Livescience, fordítás: MancsMűvek)