07.12.-ÉN A TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLAT SZÜNETEL

BLOG

7+1 TÉLI TANÁCS, -MANCSÁPOLÁS KUTYÁNAK

2020.12.15 17:50
7+1 TÉLI TANÁCS,  -MANCSÁPOLÁS KUTYÁNAK

A téli száraz, hideg levegő, eső, ónos eső és hó hatására kutyád  mancsa kirepedezhet, viszkethet vagy hámlik.
Ez nem esztétikai probléma, mindannyian megtapasztalhatjuk, ha csak picit bereped a köröm mellett a bőr, vagy megszúrjuk, mennyire fájdalmas, mivel ezen a részen nagyon sok idegvégződés van.
Ezen felül a téli séták akár veszélyesek is lehetnek, ha az utak síkosságmentesítésére használt jégoldó vegyi anyagokat kutyád lenyalja a mancsáról. Ez nem csak fájdalmas, kimart mancsokat okozhat, hanem szervezetébe kerülve akár mérgezést is.
Ennek elkerülése érdekében igyekeznünk kell hogy minimalizáljuk négylábú barátaik ilyen szerekkel való érintkezését.

Mit tehetsz, hogy elkerüld ezeket a veszélyeket és kutyád mancsa ne károsodjon?


1. A kinti hidegből a száraz melegbe történő visszatérés viszkető, hámló bőrt okozhat.
Ha van rá módod, párásítsd a lakást, ez nem csak kutyádnak, neked is jót tesz.

Amint a sétából visszatértek, mosd le lábait (ha csak nedves, bő, tiszta vízzel, ha szennyezett, lehetőleg csak természetes összetételű, kímélő samponnal vagy kifejezetten kutyáknak készült kutyaszappannal) majd töröld szárazra, különös figyelemmel a lábujjak közötti részre.

Nagyon fontos  a téli időszakban, hogy eltávolítsd a jeget, a sót és a vegyszereket, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e repedések a mancspárnákon vagy pirosság a lábujjak között.
2. Hosszú szőrű kutyák mancsáról ajánlatos az ujjak között és mancs szélén növő, hosszú szőrt levágni, minimalizálva  a jéggömbök, sókristályok és jégtelenítő vegyszerek tapadását.

A talp és az ujjak közt növő szőrt télen semmiképp ne vágd ki! A talppárna szintjén kell levágni. Ha kivágod, rettentően sérülékeny lesz a mancs!

3. Ha télen kirándultok, és utazás közben, autóba ülés előtt nincs alkalmad megmosni lábait, kutyának való nedves törlőkendővel tisztítsd meg a mancsait, töröld szárazra.
Ha nem csak a lába lett szennyezett, sónedves, használj nagyméretű kutyatörlő kendőt, mellyel az arcát és a füleit is megtisztíthatod.


4. Ha kutyádat télen fürdeted, különösen ügyelj rá, hogy milyen ápolószert használsz, mert a túl gyakori, nem megfelelő samponnal történő fürdés eltávolíthatja a természetes védőréteget és növelheti a száraz, korpás bőr kialakulásának esélyét.

Ilyenkor van igazán itt a szezonja a szárazsamponoknak, melyekkel könnyen megtisztíthatod, felfrissítheted  kutyád szőrét fürdetés nélkül.


5. Ha kutyádra pulóvert vagy kabátot adsz, ez segít megőrizni a test melegét és megakadályozni a bőr kiszáradását.6. Különösen ha városban laktok, nagyon hasznos a kutyacipő. Minimalizálja a fájdalmas sókristályokkal, mérgező fagyásgátlókkal és kémiai jégolvadó szerekkel való érintkezést. Ezenkívül megakadályozhatja a homok és a só lerakódását a csupasz lábujjak között, ami irritációt okoz


7. Ha kutyád lábát bekened mancsápolóval, mielőtt sétálni indultok, segít megvédeni a sótól és a vegyi anyagoktól, séta után az alaposan megmosott és száraz mancsok kezelése segít megelőzni a berepedezést vagy ha már megtörtént a baj, segít a megrepedt mancsok gyógyításában.

Ahogy a saját arcunkra is természetes összetételű ránctalanító krémeket használunk, hogy a kiskutya időnkénti disznóságai okozta ráncokat visszaszorítsuk, a kutyáknak is a legjobb a  100%-ban természetes összetevőkből álló mancskrém, de ennek az egyszerű házi mancskrém receptnek a segítségével te is könnyen készíthetsz saját kezűleg
ápolókrémet kutyádnak.
+1. Az állatok extra energiát égetnek el azzal, hogy télen melegen tartsák a testüket, ez akár kiszáradást is okozhat. A hideg időben kissé több táplálékot adj, és legyen elegendő, friss vize, elősegítve a hidratáltságot és megelőzve a bőr kiszáradását.

Ebben az időszakban immunerősítéssel, vitaminokkal is tanácsos megtámogatni szervezetét, ugyanúgy, ahogy a miénket is.

Légy empatikus! Ne feledd, hogy ha te magadra húztad a bazilikát is, de még úgy is túl hideg az időjárás  számodra, valószínűleg túl hideg kutyádnak is.

Sose hagyd az autóban, és ez nem csak a meleg időre, hanem a hidegre is érvényes!

Extrém hidegben inkább többször, de csak rövid időre és valamilyen meleg holmit ráadva sétáljatok, hogy a kimozdulás valóban öröm legyen.


forrás: www.pets.webmd.com