BLOG

AZ ÉLET ÖREG KUTYÁVAL

2021.08.04 10:13
AZ ÉLET ÖREG KUTYÁVAL

Kutyásnak lenni az egyik legjobb dolog a világon, de be kell látnunk, van árnyoldala is.

Az egyik legrosszabb aspektusa annak, ha egy kutya családtagként van jelen, az, hogy viszonylag gyorsan öregszik.
A legtöbb kutya körülbelül 7 éves korában lép az idős korba, a nagyobb kutyafajták esetében kicsit hamarabb.
Az öreg kutyusok lassulni kezdenek, könnyebben hízhatnak, érzékeik tompulni kezdenek.
Egy idősebb kutya viselkedése rengeteg jelzést ad arra, hogy mire van szüksége, de ez odafigyelést igényel és másképp mint a fiatalabb kutyáknál.
Sokszor mondjuk, ’szinte megszólal’ és milyen jó lenne, ha valóban szavakba tudnák önteni, mire van szükségük.

Mi most kicsit megpróbáltunk a bőrükbe bújni, és átgondoltuk, ha idős kutyuskád beszélni tudna, mi lenne, amit talán elmondana neked.

Ahogy a kutyák öregszenek, úgy változnak az igényeik. Ha odafigyelsz az öregedés jeleire, az segít abban, hogy kutyád kényelmesen érezze magát a későbbi években.

A mi Lujzikánk, aki fénykorában 35 kiló volt,  14 évesen még a reggeli 4-5 kilométert vígan letolta, nem is jutott eszünkbe róla soha hogy ő már egy tisztes korú matróna.
Aztán kezdődött a májjal meg  a lábakkal a gond, de miután megtaláltuk a neki megfelelő, természetes összetételű étrendkiegészítőket, az sokat segített.
15 és fél évig volt velünk, szinte soha nem volt beteg, de az időn nem tudtunk kifogni.

Sokszor jó lett volna, ha meg tudja mondani, hogyan tudunk segteni neki, hogy jobban érezze magát.




'Már nem látok olyan jól. A hallásom sem olyan jó.’ 

Ha úgy gondolod, hogy a kutyusod kezd figyelmen kívül hagyni téged, nem fogad szót, valójában lehet, hogy egyszerűen csak nem hallja, hogy hívod, vagy nem látja a labdát, amit eldobtál, és amiről azt hitted, hogy jól látható.

A gazdák gyakran nem veszik észre a kutyájuk látásának vagy hallásának elvesztésére utaló jeleket, amíg a veszteség nem válik súlyossá.

Az egyik jele ennek, ami riasztó lehet,  kezdetben agressziónak tűnhet - ha valaki odamegy a kutyához, és megérinti, anélkül, hogy a kutya észre venné a közeledést, a kutya védekezően reagálhat, odakaphat a  meglepetés miatt. Ez lehet azért is, mert az érintés fájdalmat okozott az ízületi vagy érzékeny területeken.

Halláskárosodás esetén az egyik módja a siketségre való zökkenőmentes átmenetre való felkészülésnek, ha korán elkezdjük a kézjelekkel való kiképzést. Ha a kutyád jól ismeri a kézjeleket, akkor már nem számít annyira, hogy nem hallja, amit kérsz tőle.

Sok rosszul halló kutya pedig még mindig érzékeli a rezgést, így kézzel történő tapsolással, kemény felületre kopogtatással vagy más zajkeltő stratégiával is felhívhatod a kutyád figyelmét.
Mi a visszahúzható póráz tokját ütögettük meg a karabinerrel, ezt elég jól hallotta akkor is amikor már a beszédet nem.

A látásvesztés egy másik, finom jeleket mutató probléma. Ha kutyád ügyetlenebbé válik, nem találja az étel- vagy itatóedényeket, nem akar annyit mozogni, vagy könnyen megijed, a látásvesztés lehet a bűnös.
Ha az állatorvos megállapítja, hogy a viselkedésváltozás valóban a látás gyengülése miatt következik be, van néhány megoldás, amely segíthet a kutyán.

Ne tartsunk a közlekedési útjában semmit,  jelöljük meg a különböző helyiségeket különböző illatokkal vagy különböző textúrájú szőnyegekkel, hogy a kutya szaglás vagy tapintás alapján felismerje, melyik szobában van, zárjuk el a veszélyes területeket, például a medencéket, és tartsuk a megszokott dolgokat,  bútorokat, az etető- és itatóedényeket ugyanazon a helyen.

 

'Most már időnként egy kicsit nyugtalanabb vagyok.’

 Az idősebb kutyák gyakran nehezebben kezelik a stresszt.
Olyan dolgok válhatnak problémává, amelyek korábban nem jelentettek gondot, mint például a szeparációs szorongás (akár olyannyira, hogy éjszaka is szoronganak, mert alszanak a gazdik, és nem figyelnek rájuk), a látogatók belépése a lakásba, az új kutyákkal való érintkezés, új zajfóbiák, vagy egyszerűen csak a szokásosnál ingerültebben vagy izgatottabban viselkednek.

Egyes kutyák ragaszkodóbbá válhatnak, míg más kutyák gyakrabban akarnak magukra maradni.

Bár ez nagyrészt a tompult érzékszervek és az esetleges fájdalom számlájára írható, fontos, hogy a szorongás esetében kizárjuk az orvosi problémákat.
Ha szorongó vagy agresszívabb viselkedést tapasztalsz, azonnal keresd fel az állatorvost, hogy kutyád teljes körűen kivizsgálják, és megbizonyosodj arról, hogy nem valamilyen sürgős orvosi probléma áll a változások hátterében.

Ha valóban csak az öregedés hatásairól van szó, akkor segíthet csökkenteni kutyád szorongását, ha gyakrabban teszel rövid sétákat, vagy játszol vele, hogy növeld a mentális stimulációt.

Ha nyilvános helyen tartózkodik, hagyj neki több helyet idegenektől vagy ingerektől távol, tarts következetes rutint, hogy tudja, mire számíthat a nap folyamán, és végezz szeparációs tréninget.
Ebben szakember tud segíteni, ha magad nem boldogulsz.

A legfontosabb, hogy legyünk a lehető legtürelmesebbek, mivel a kutya még mindig képes érzékelni a  hangulatod, és ez fokozhatja a szorongását.

 


'Most már sokkal fázósabb vagyok.’

 Az idősebb kutyák nem véletlenül szeretik a meleg, kényelmes ágyakat - nem olyan könnyű szabályozni a testhőmérsékletet, csakúgy ahogy nekünk embereknek rosszabb a vérkeringésünk idős korban.

Egy olyan kutyának, aki egy hűvös napon egész nap kint tudott lógni, idősebb korában valószínűleg pulóverre lesz szüksége, amikor kint van, és egy kicsit több időt tölt bent, a fűtőtesthez közeli ágyban.
Ha segítünk neki abban, hogy testhőmérsékletét fenntartsuk, akkor az ízületek és izmok merevsége minimálisra csökken, és még a betegségeket is megelőzhetjük, mivel a teste nem csak a melegen tartásra összpontosít.

Figyeld  környezeti hőmérsékletét, és figyeld a kihűlés jeleit. Ha a kutyának szüksége van egy kis extra segítségre a melegen tartáshoz,  a pulóverek és kutyaruhák bőséges  választéka áll rendelkezésre arra az esetre, ha a kutya a szabadban tartózkodik.
Ha bent van a lakásban, segíthet, ha a kutya fekhelyét egy hőforrás közelébe helyezzük, vagy ha egy önmelegítő párnát biztosítunk, amely egyenletes meleget ad.

Nyáron ugyanilyen jó szolgálatot tesznek a hűtőmatracok a túlmelegedés ellen.

 
'Nem tudok olyan jól mozogni, mint régen, mert fájnak az ízületeim.’


Az ízületi gyulladás és az ízületi fájdalom gyakori probléma az idősödő kutyáknál.
Akár egy régi sérülésről van szó, amely egyre gyakrabban kezd kiújulni, akár egy egyre súlyosbodó ízületi gyulladásról, az ízületi fájdalom számos problémát okozhat egy idősebb kutya számára, kezdve attól, hogy nehezen tud beülni az autóba vagy lemenni a lépcsőn, egészen odáig, hogy hideg időben nem tud mozogni.

Az ízületi problémák megelőzése érdekében érdemes már korán, akár már pár éves korban kondroitin- és glükózamin-kiegészítőket adni a kutyának.

Ha ízületi fájdalom jelentkezik, az állatorvos által felírt gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók segíthetnek. Emellett rámpákat is biztosíthatsz, ha a kutyának lépcsőt kellene másznia, rövidebb, de gyakoribb sétákat tehetsz, lehetőséget biztosíthatsz úszásra vagy más, nem megterhelő mozgásra, ortopéd ágyat és megemelt étel- és itatótálat biztosíthatsz neki, és  jusson eszedbe az is,  hogy nem hívod magadhoz, amikor fekszik, hacsak nem szükséges.

 

'Lehet, hogy ugyanolyan étvágyam van, de már nem tudok úgy kalóriát égetni, mint régen'

 Az elhízás az idősebb kutyák egyik fő egészségügyi problémája, és számtalan más egészségügyi tünetet okozhat az ízületi fájdalmak súlyosbodásától és a légszomjtól kezdve a szív- vagy májproblémák kialakulásáig.
Az idősebb kutyák nemcsak azért hajlamosak elhízni, mert csökken az energiaszintjük és az aktivitásuk, hanem azért is, mert az általános kalóriaszükségletük is megváltozik.

 Amikor az emberek öregszenek, az anyagcserénk lelassul, és kevesebb táplálékra van szükségünk ahhoz, hogy megtartsuk a testsúlyunkat.
Ugyanez a helyzet a kutyákkal is.
Bár ugyanolyan éhesen és csemegézésre készen viselkednek, mint régen, a szervezetük nem égeti el ugyanúgy a kalóriákat, ezért híznak.

Lehet, hogy itt az ideje, hogy áttérj az idős kutyák számára kifejlesztett kutyatápokra, amelyek kevesebb kalóriát, több rostot és kevesebb zsírt tartalmaznak, valamint adhatsz neki extra táplálékkiegészítőket.
Ugyanakkor ne vond meg tőle a jutalomfalatot, a kis extra csemegéket mert azt ugyanúgy igényli. Válassz korának megfelelő, alacsonyabb kalóriaértékű falatkákat.

Ügyelj fogai egészségére, öreg kutyánál a fogkő nagyon sok járulékos egészségi problémát okozhat.
Ha idős kutyád fogköves, hajlamos a fogkőképződésre, adj neki olyan táplálékkiegészítőt, ami természetes módon oldja a fogkövet. Idős korban az altatás kockázatos, emiatt tanácsos az altatásos fogkőeltávolítás helyett a természetes módszereket alkalmazni.


 

'Néha összezavarodom, és talán elfelejtem néhány régi szabályunkat.’

A kognitív képességek csökkenése gyakori az öregedéssel.
Kutyád elfelejthet olyan egyszerű dolgokat, mint például, hogy hogyan navigáljon egy akadály körül, vagy akár el is tévedhet olyan területeken, amelyeket nem ismer, vagy nem ismeri fel az ismerős embereket.

Lehet, hogy nehezebben hajt végre feladatokat vagy tanul meg új trükköket. Sőt, olyan viselkedési formákat is elfelejthet, amelyeket már régóta ismer, például a szobatisztaságot.
Bármi történjék is, ha a kutyád furcsán kezd viselkedni, vagy viselkedésváltozásai vannak, vizsgáltasd meg állatorvossal, hogy megbizonyosodj az okról, amely több lehet, mint egyszerűen az öregedés.

De ha valóban az öregedésről van szó, segíthetsz kutyádnak gyógyszerekkel és táplálékkiegészítőkkel, valamint azzal, hogy egyszerűen türelmesebb leszel vele, és segítesz neki, ha összezavarodik vagy eltéved.

 

'Mostanában egy kicsit több odafigyelésre van szükségem az ápolásban.’

 Az idősebb kutyáknál gyakran előfordulnak változások a bőrön, a szőrzetben, sőt még a körmeikben is. A bőrük kiszáradhat, a szőrzetük pedig durvábbá válhat.
Az étkezésekhez adott lazacolaj-kiegészítés sokat segíthet a probléma megoldásában.

De a kutya bőre is vékonyabbá válhat, így a sérülések valószínűbbek lehetnek. Fontos, hogy fokozottan ügyeljünk arra, ha a kutya játszik vagy kirándulni megy, hogy ne sérüljön meg.

A  kutya körmei törékennyé válhatnak, gyakoribb körömvágásra lesz szüksége, mivel nem koptatja a körmeit a tevékenységek során, ezért fontos, hogy a pedikűrözésre fokozottan fordíts figyelmet.
A túl hosszúra nőtt köröm kényelmetlen és további problémákat okoz.

Mivel egy idősebb kutya nem biztos, hogy annyira hajlamos vagy képes a saját maga által végzett ápolásra, előfordulhat, hogy gyakrabban  fésülni kell a szőrét, és segíteni neki tisztán tartani. Ez egy nagyszerű lehetőség a kötődésre, valamint arra is, hogy ellenőrizd, nincsenek-e új csomók, dudorok vagy fájdalmak a kutyádnál, amelyeket esetleg ki kellene vizsgálni.

 

Sok más dologra is érdemes odafigyelni, ahogy kutyád öregszik, beleértve a megfelelő fogápolást az ínybetegségek elkerülése érdekében, az olyan étrendet, amely kielégíti az összes egyedi táplálkozási igényét, és figyelni kell az öregedéssel járó egyéb gyakori problémákra, a májbetegségektől kezdve a cukorbetegségen át a súlyosabb betegségek elleni nehezebb küzdelemig.

Nagyon fontos, hogy sok inger érje, ez fogja frissen tartani szellemileg és fizikailag is.
Ha fizikailag alkalmas és szívesen megy, ne hagyjuk el a rendszeres sétákat. Egy öreg kutya is ugyanúgy vágyik az élményekre, szagokra, a kutyatesókkal való találkozásra.
Ahogy Lujzi öregedett, mi két kört tettünk. Felkeltünk jó korán és mentünk egy könnyített sétát a két kutyával, hazavittük az öreget, kapott enni, mi pedig a fiatalabbal visszamentünk mert neki kevés volt az a táv, ami az öreggel mentünk.

Ahogy idősödik a kutya, egyre nagyobb munka a szervezetet működtetni. Ezért kiemelten fontos hogy a napi táplálékát, legyen az bármi, több részletben kapja. Nem terheli a gyomrát és jobban hasznosul.

Bár sok munkának tűnhet a kutya gondozása  idősebb korában, az ilyen odaadásnak megvan a maga különleges jutalma, többek között az a tudat, hogy mindent megtettél egy olyan társadért, akinek te vagy a világegyetem közepe és  az első naptól kezdve rád van utalva.


Még valamit említenünk kell.
A legnehezebbet.
Ha úgy érzed, úgy látod, több a fájdalom az életében mint az öröm, ha már csak küszködik és másról sem szólnak a napok, mint a gyógyszerekről, a betegségről, orvosról, engedd méltósággal elmenni.
Ne hagyd szenvedni.
Ebben a nehéz és fájdalmas döntésben is a te felelősséged hogy megkönnyítsd az útját.





De addig még számtalan gyönyörű napotok van együtt.
Figyelj rájuk és gondoskodj róluk úgy, ahogy megérdemlik: szeretettel, türelemmel, megértéssel.


(Források: Dog Healths, VAOW, Paw Community)