BLOG

KUTYARUHA - CIKI VAGY CUKI?

2020.10.20 15:31
KUTYARUHA - CIKI VAGY CUKI?

MIKOR KELL A KUTYÁRA KABÁT?

Kénytelenek vagyunk bevallani, egy időben úri huncutságnak tekintettük a kutyakabátot.

Persze könnyű úgy, hogy mindig nagykabátos kutyát ad a sors, akit nyáron szépen megnyíratunk télen meg viseli a saját növesztésű dzsekit (és szórja bőkezűen a szőrét szanaszét a lakásban).
Ráadásul nagyon kalandvágyó ebekről beszélünk, akik a legnagyobb bozótba, árokba, meg mindenbe is belevetették és belevetik magukat.
Aztán Lujzika 13 éves lett, és rájöttünk, egy öreg kutyának akkor is kell a kabát ahogy hűvösödik, ha egyébként jegesmedvebundája van, mert fázik.
Úgyhogy 15 és fél éves koráig az időjárásnak megfelelő kabátokat hordott , amit sokan nem értettek, de akkor innen is üzenjük, öreg kutyának már nem olyan a vérkeringése mint fénykorában.Idősebb korban sokkal fázósabbak a kutyák, elkél a kutyakabát még akkor is ha nagy a bundája, ha meg kicsi, főleg hasznos lesz.
Ugyanez érvényes a kicsiknél, a  kölyökkutyák is érzékenyebbek a hidegre. Ha nem hancúrozós, birkózós természetű, ő is jobban fázik, mint felnőtt fajtársai.

 Na és mi van a többi kutyával?

Oké, öreg kutya, kölyökkutya fázik. De nem beszéltünk még a félpucér kutyákról, az egészen pucérokról még úgy sem, akiknek tényleg befagy a feneke amint hűvösödik az idő.
Rövid szőrű, fázós kutyáknak is ajánlott, láttam én már kutyát hidegben úgy dideregni, majdnem elhagyta a fülét szegény, nem is volt kedve nagyon a sétához.
Vizslák különösen látványosan tudnak fázni.
Egy külön kategória az agár, rajtuk szinte semmi zsírréteg nincsen és némelyiküknek egészen vékony szőre van, szerencsére az agarasok zöme ezzel tisztában van és ennek megfelelően ad ruhát a kutyájára.
És akkor még az alacsony, földközeli tesókról sem esett szó, mint a tacskók, vagy az egészen kistermetűek, a yorkik, boston terrier, mopsz, csivava.

Ők duplán ki vannak téve az időjárás viszontagságaink, hiszen a lehűlt talaj által sugárzott hideg még jobban hűti őket, mint egy hosszúlábút.
7-8 fokos időben már nagyon tudnak fázni.
Mikor adjunk ruhát a kutyára?

Igazából roppant egyszerű a képlet:
Ha fázik a kutya, adj rá valamit. Esőkabátot nedves időben, bélelt kabátot, ha már hideg van, esetleg egy pulóverrel kiegészítve.

Olyan kutyapulóverek vannak most már, hogy én is elfogadnám.


Nagyon fontos hogy megfelelő méretet válassz!
Ha nem érzi jól magát benne, akkor nem szívesen viseli és nem lesz kedve kimenni benne.
A kutyakabát, kutyapulóver méretezéséhez találsz egy kis segítséget lejjebb.
Tudom, hogy eszméletlen cuki darabok vannak, de inkább a kényelem a fontos.
A száras kabátok szoktak problémát jelenteni, zavarja a kutyát, nem tud benne természetesen mozogni.

Amikor azt hallod valakitől, a kutyám télen nem szeret sétálni, lehet hogy fázik, vagy ha fel van öltöztetve, valami miatt nem jó az a ruha, nem érzi magát benne komfortosan.


Ha jól érzi magát kint, nem fázik, kutyád is sokkal szívesebben megy sétálni, nyugodtan kimozdulhattok a leghidegebb napokon is.
Egy jól kiválasztott kutyakabáttal megvéded a megfázástól, betegségektől,  hosszabb és boldogabb életet biztosítasz neki.

Nem csak azáltal, hogy fizikálisan védve van.
 A séta, szagok, spanokkal való találkozás, szaladgálás szellemileg is szükséges. De ehhez ki kell mozdulni és egy fázós kutyának nem nagyon van kedve a hidegbe kimenni. Úgyhogy adj rá pulóvert vagy kabátot, ha még annál is hidegebb van és menjetek ki a szabadba.
Egy kiadós bandázás után, ami szellemileg és fizikailag is megadja  a megfelelő ingereket, élményeket, már nem lesz energiája arra, hogy a vadonatúj kanapédat lezúzza.
Egy jó kabáttal nem csak az állatorvosi költséget, hanem a kanapé újrahúzását is megspórolod.És még egy dolog. Manapság a kutyák nagy része és nem csak a lakáskutyák, hanem a kertes házban lakók sem  kinti kutyák. Amikor a meleg házból-lakásból kimentek, akkor is jobban fázik, ugyanúgy ahogy te.

Mindezekre tekintettel mi már régen visszavontuk az úri huncutság kitételt, és a ciki vagy cuki is inkább csak poén. Jó dolog és szükséges egy kényelmes, meleg kutyaruha, ami négylábú barátodat a zimankós napokon is melegen tartja.
A méretezéshez pedig az alábbi táblázat nyújt segítséget.
Ha bizonytalan vagy, mekkora méretet válassz, hívj minket bátran, segítünk!