BLOG

KULLANCS ELLENI VÉDELEM KUTYÁKNAK, TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL

2022.03.09 18:24
KULLANCS ELLENI VÉDELEM KUTYÁKNAK, TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL

Ha besétálsz egy állatkereskedésbe, nagy valószínűséggel egy egész sor bolha- és kullancsriasztó terméket találsz kutyád számára. A bolha- és kullancseltávolítás a kisállatnevelés sokat reklámozott része, de sok hagyományos megoldás, például a bolha- vagy kullancsnyakörv, durva vegyi anyagokat és veszélyes rovarirtó szereket használ a cél elérése érdekében.

Vannak azonban olyan természetes bolha- és kullancsellenes szerek, étrendkiegészítők,  melyeket sikerrel használhatunk élősködők ellen.


Mi is ilyen módszereket alkalmazunk, hogy a Mikutyánk védve legyen az élősködők ellen.


Kullancs elleni védelem kutyáknak, természetes módszerekkel

A bolha- és kullancsmegelőzési módszereket három, egymástól elkülönülő részre osztottuk.
Az első a kutyád otthonon kívüli védelmével kapcsolatos, a második a kutyád belső vagy biológiai megelőzési módszereivel, az utolsó pedig a lakáson belüli megelőzési intézkedésekkel.

✔️ Kutyák kullancsok elleni védelme a ház körül

A bolhák és kullancsok értelemszerűen legtöbbször akkor találják meg kutyádat, amikor az kint van.
Az udvaron is lehet kullancs, még csak kirándulni sem kell menni.
A madarak és sünök, egerek, egyéb kisebb emlősök a kertedbe is beviszik magukon a kullancsokat, amik aztán megfelelő helyen képesek elszaporodni. Kutatások szerint a bolhák és a kullancsok egyaránt a magas fűben szeretnek szaporodni, ami korlátozott védelmet is nyújt számukra az éhes madarakkal szemben is.
Tehát nagyon fontos hogy aki kertes házban lakik, erre odafigyeljen.

Megoldásként a füvet ésszerű magasságra nyírjuk, ne túl magasra és ne túl rövidre. Ha túl rövid, a pókok és a hangyák nem tudnak majd büntetlenül kószálni, márpedig ők ketten a bolhák természetes ellenségei. Ugyanígy, az udvaron lévő különösen dús fákat és bokrokat is meg lehet kissé nyírni. Minél több napfény jut be az udvarra, annál kevesebb helyen tudnak elrejtőzni a kullancsok és a bolhák.

A bolháknak és kullancsoknak és a szúnyogoknak rendkívül érzékeny a szaglásuk, ezért az olyan aromás illatok, mint a cédrus, a borsmenta vagy a kakukkfű természetes módon elriasztják őket bizonyos területektől.
Ezeknek a növényeknek a stratégiai elhelyezése az udvar körül természetes gátként működhet a kullancsok és bolhák ellen.✔️ Kullancsok elleni védekezés kirándulás, séta alkalmával

Természetesen védd magadat is, mi évek óta használunk Ticklesst, tavaly óta újra tölthetőt, ezzel is kevesebb hulladékot generálva, és ezt kiegészítjük a kutyák részére készült gerániumos illóolajjal. Igen, saját magunkon is .

A kutyára szintén Ticklesst teszünk, rá is újra tölthetőt és a fent említett gerániumolajos kullancsriasztó keveréket. Ezt minden séta előtt a nyakszirtre és a farára csöppentve. Azon kívül, hogy a gerániumolaj természetes kullancsriasztó, nagyon finom illata is lesz tőle a kiskutyának, ami ugyan annyira nem vág ide, de muszáj megemlíteni :D
A kifejezetten kutyák részére összeállított Quill  kullancsriasztóból készíthetsz házilag kullancsriasztó permetet is, melynek leírását a terméknél találod.
Geréniomalajos kullancsriasztó kutyának
Jó tapasztalataink vannak a My Bulldog természetes permet levendulával és citromfűvel ápolószerrel is. Kullancsriasztó hatása mellett remekül gondozza kutyád szőrét is.

✔️ Erősítés belsőleg

Szakemberek szerint a kutya egészséges immunrendszere az élősködők elleni védekezésben is kulcsfontosságú . Ezt kiegyensúlyozott táplálkozással, valamint a kutya bőrének és szőrének tisztán tartásával érheted el.
Egy dolog biztos, a legrosszabb ami történhet, ha kutyusod megbetegszik, és mindenkinek saját döntése, hogyan védi meg kedvenceit az élősködőktől. Ha állatorvos által ajánlott tablettát, egyéb védelmet használsz, mindenképpen erősítsd kutyád és cicád immunrendszerét.
A fő kiválasztó szerv a máj, melyet tehermentesíteni tudsz máriatövismagolajjal, ez is ajánlott gyógyszeres kezelések, egyéb védekezés esetén.Az tény, hogy 100%-os védelem nincsen (a tabletták és kullancsriasztó nyakörvek esetében sem), ezért minden oldalról meg kell támogatnod a védekezést!

Kutyád bundájának ápolása kullancsszezonban különösen fontos.
A másik élősködő, a bolha jelenlétét fésülés közben is felfedezheted, ürülékük apró, morzsalékos, ha ilyesmit találsz, kutyádban nagy valószínűséggel bolha van vagy volt.

 A kullancsok valamivel nyilvánvalóbbak, és kutyádat óvatosan átfésülve megtalálhatod őket is kutyád bőréhez tapadva.
A megkapaszkodott kullancsokat kullancs csipesszel távolítsd el, hogy ne legyen alkalmuk a fertőzéseket hordozó gyomortartalmat visszaüríteni.

✔️ Étrendkiegészítők kutyának kullancsok, élősködők ellen

Vannak olyan szagok, melyeket a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők nem kedvelnek, ahogyan erről már feljebb szó volt.
Ezt a tényt használhatod ellenük, és adhatsz kutyádnak olyan, élősködők elleni étrendkiegészítőket, melyek hatására kutyád olyan illatanyagokat választ ki, melyeket az élősködők nem kedvelnek.

Ilyen étrendkiegészítő a fekete kömény (por és olaj formában), melynek egyéb gyógyhatása évezredek óta ismert, vagy a hasonló hatású  bodorrózsa por.
Mindkét étrendkiegészítőnek rengeteg egyéb, a szervezet egészére gyakorolt kedvező hatása is van.

Feketekömény olaj kullancs ellen


A belső élősködőket is kordában tarthatod természetes módon.
A kutya bélrendszerében többféle élősködő is kifejlődhet, ezek ellen remek természetes védekezés a Papain, melyet a papaja gyümölcsből vonnak ki, természetes féregirtó és melynek szintén sok egyéb kedvező hatása is van.✔️ Természetes védekezés  a kullancsok ellen otthonodon belül

A bolhák és kullancsok otthonodon belüli elhárítására vonatkozó ajánlások kevésbé a megelőzésről, mint inkább az eltávolításról szólnak.
A bolhák gyorsan szaporodnak, így ha már bent vannak, az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy megpróbálsz megszabadulni tőlük. Erre is kitűnő a Quill olaj , melyből házilag hatékony kullacs-és bolhariasztót készíthetsz egyszerűen.

Vedd figyelembe, hogy sok illóolaj mérgező a kutyákra, ezért csak olyanokat használj, amelyek állatbarátok, mint a gerániumolaj.
A Wild Earth szerint a gyömbér, a tömjén, a kamilla, a levendula, a borsmenta, a citrusfélék és a fenyő mind biztonságosak a kutyák számára. Ennek ellenére az AKC Pet Insurance azt javasolja, hogy az illóolajokat  hígítsuk fel.
A nagyon érzékeny bőrű kutyáknál ne használd töményen a gerániumos Quill olajat sem, készíts a terméknél szereplő leírás szerint permetet belőle.

Otthonunkat is védhetjük ultahangos kullancsriasztóval.
Ez ugyanazon az elven működik, mint a tölthető mini Tickless, de hálózati áramról. Egyszerűen be kell dugni a konektorba a kis készüléket és kb. 30 nm-es körzetben védelmet ad.

Ugyan nincs élősködőként a köztudatban a poratka, de nagyon sok kutya allergiás rá.
Poratka ellen több gazditól kaptunk pozitív visszajelzést a Miteless ultrahangos poratka riasztóról.
Sok kutya és gazdija birkózik ezzel a problémával, érdemes kipróbálni a fenti készüléket, ha érintetettek vagytok.

➡️ Mint láthatod, nincs feltétlenül szükség durva szerekre,  kutyádat természetes módszerekkel is megvédhetedaz élősködőktől,  bolháktól és kullancsoktól. Nagyon sok kutyánál eredményesen használható az élösködők elleni természetes védekezés.
Vannak kutyák, akik a tablettás vagy nyakörves kullancs elleni védekezésre allergiásak, ezért alternatív módszerekhez kell folyamodni a védelmük érdekében.

Azonban vannak olyan kutyák, akiket az élősködők valamiért könnyebben megtalálnak a kullancsok, vagy egyéb okok miatt a gazdik nem szeretnének a természetes védekezésre hagyatkozni.
Bárhogyan is, mindenképpen ajánljuk, hogy konzultálj állatorvosoddal, milyen védekezést használjatok kutyusodon és .

A kullancs elleni védekezés sokkal hatékonyabb, ha egyidejűleg több módszert is alkalmazunk.
Segíthet, ha az étrendkiegészítőket és a külső védekezést is kipróbáljuk egyidejűleg, kullancs-mentessé tesszük kertünket is.

Nagyon fontos, hogy ha már megkapaszkodott a kullancs a kutya bőrén, ne csavargassuk, ne kenjük krémmel, hanem lehetőség szerint kullancs csipesszel, határozott mozdulattal távolítsuk el.
Ha ez nincs kéznel (szerezd be! filléres holmi és nagy segítség), akkor a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg a kullacsot és egy mozdulattal rántsuk ki.

Figyeljünk rájuk, a kullancsok akár halált is okozó betegségeket terjesztenek, megelőzni mindig jobb, mint kikezelni!


A képre kattintva megtalálod a termékeket.

Kullancs elleni védekezés kutyának