BLOG

3+1 HATÉKONY TIPP, HOGY NE LEGYEN KULLANCS A KUTYÁBAN

2021.05.12 05:26
3+1 HATÉKONY TIPP, HOGY NE LEGYEN KULLANCS A KUTYÁBAN

A jó idő beköszöntével itt a kullancsszezon.
Gyakran hallható vélemény, hogy kullancsok csak erdős, fás helyen élnek és a fákról vetik ránk és kutyáinkra magukat, mint ronda, kicsi nindzsák.
Ez sajnos tévhit, füves és bokros helyen is megtalálhatók, sőt, a saját kertedben is, mivel a madarak, egerek, egyéb rágcsálók és sünök is terjesztik.

Nincs is talán olyan kutyás, aki ne találkozott volna már ezekkel a veszélyes élősködőkkel.Olyan betegségeket terjesztenek, amelyek végzetesek lehetnek, ezért különösen fontos hogy védekezzünk ellenük.

Ennek van számos módja, kullancs-és bolhairtó nyakörv, spot-on cseppek, belsőleges tabletták, kullancsriasztó spray, sampon és védekezhetünk a kullancsok ellen vegyszermentes módszerekkel.
A vegyszermentes kullancs elleni védekezés különösen idősebb, legyengült, vagy tartós betegséggel küzdő és a rendszeresen gyógyszerzendő kutyáknál ajánlott, mert ezek a módszerek kímélik az egyébként is leterhelt májat.

Mivel védekezz kullancs ellen?
Az alábbiakban 3+1 tippet adunk, hogyan védheted meg kutyádat vegyszermentesen a kullancsoktól

1. Feketekömény por
Nem csak a paraziták, így kullancsok, bolhák elleni védekezésben nyújt segítséget, de kitűnő vitaminforrás és immunerősítő.
A port belsőleg kell adni a kutyának, szerencsére szívesen fogyasztják.
A fekete kömény sokkal több, mint egy egyszerű fűszer. Közép-Kelet és Afrika egyes részeiről származik, ahol az őslakosok már évszázadok óta használják. 
Kiegészítőként javasoljuk kutyádnak.

2. Mybulldog természetes permet levendulával és citromfűvel
Természetes rovarriasztó permet, biológiai gazdálkodásból származó levendulával, citromfűvel és zsályával.
A  levendula és citromfű azon gyógynövények közé tartozik, melyeket a népi gyógyászatban a kullancsok, bolhák és szúnyogok távol tartására alkalmaztak.
Nem tartalmaz kőolajszármazékot, tartósítószert, illatanyagot, pálmaolajat és olyan alapanyagokat, melyek károsak kutyád egészségére és a környezetre.


3. Gerániumolajos természetes kullancsriasztó keverék
Természetes kullancsriasztó, rovarűző 100% természetes illóolajkeverék kutyának geránium(muskátli)olajjal.
Komplex keverék kilenc természetes illóolajból.
Kutyusod tarkótáján, a gerinc vonalánál csöpögtesd be a keverékkel, ha érzékenyebb bőrű, a hámra vagy nyakörvre csöpögtetve is hatásos.
Mi saját magunkra is használjuk :)

PLUSZ EGY TIPP

Amikor a nagyobbik kutyusunk 13 éves lett, a vérvizsgálat kimutatta, hogy a májfunkciói kezdenek romlani. Mivel minden vegyszeres alapú kullancs elleni védekezés a májat terheli főképp, mivel ezen keresztül választódnak ki a méreganyagok, az egyébként használt kullancs elleni védekezés helyett más megoldást kellett találnunk.
Némi keresgélés és kutyás barátok tapasztalata nyomán Tickless ultrahangos kullancsriasztót tettünk mind a két kutyára és ha már benne voltunk, magunkra is.

Az alap és sokáig egyetlen változat, az egyszezonos működésű kis szerkezet nálunk nagyon jól tette a dolgát.
Ebből a kivitelből találsz lovaknak, babáknak és felnőtteknek kifejlesztett készüléket is.Idén mint új innováció, megjelent a pehelykönnyű, USB-n keresztül tölthető (korlátlan élettartamú) ultrahangos kullancs elleni medál, a Tickless Dog, melynek van cicára és ránk kifejlesztett humán változata is már, a Tickless Run.Már mi is ezt használjuk, praktikusabb kivitelű, nagyszerű, hogy gyakorlatilag korlátlan élettartamú, picike, könnyű szerkezet.
A Tickless Dog a kutya nyakörvére vagy a hámra egyszerűen felrakható. 
Ez az apróbb kutyusoknak is sokkal alkalamsabb, hiszen maga a szerkezet is kicsike
és nagyon könnyű, a nyakörvre vagy hámra felerősítve észrevétlenül kényelmes.

Nálunk jól vizsgázott és egyértelműen kedvezők a gazdik visszajelzései is.

A humán változat, a Tickless Run sportcipőre is felerősíthető, vagy karkötőként is hordható, annyira kicsi és könnyű.
Sportoláshoz, kiránduláshoz, kutyasétákhoz ajánlott vegyszermentes védekezés kullancsok ellen.


Az ultrahangos technológia magas szintű védelmet nyújt a legelterjedtebb kártevők és paraziták ellen, mint például a kullancsok és a bolhák,  hatékonyságát egyetemi kutatások támasztják alá!

A kutatást Prof. Vincenzo Cuteri végezte - az olasz Camerino Egyetem Állatorvosi Szakának Mikrobiológiai és Fertőző kórok Laboratóriumában (School of Biosciences and Veterinary Medicine - Medical Microbiology and Infectious Diseases Laboratory, University of Camerino - Macerata - Italy). A termék hatékonyságát 45 különböző nemű, életkorú és fajta kutyán végezte. A vizsgálatok során a tesztalanyok nem sérültek és részesültek agresszív bánásmódban!

Milyen élősködők ellen nyújt védelmet a termék? 

kullancs
bolha
poratka


Mi az ultrahang hullám?

Az ultrahang hullámok a levegő ártalmatlan rezgései, amelyeknek semmi közük a mobiltelefonok által kibocsátott káros elektromágneses sugárzáshoz!
Az ultrahang mechanikus hanghullámokból áll, melyek minden irányba terjednek és kitöltik a zárt teret, még az elérhetetlennek tűnő helyekre is eljutnak.
Az ultrahang hullámai az emberi fül által nem érzékelhető, magasabb frekvenciájúak.
A technológia nem jelent veszélyt sem használójára, sem arra, aki érintkezik vele!
A TickLess termékek orvostechnikai kutatások és fejlesztések eredményei.


100%-os kullancs elleni védelem nem létezik, és ahogy köztünk, emberek közt is van akit nagyon kedvelnek a vérszívók, ugyanígy a kutyák és cicák közt is van akit megtalálnak a kullancsok, bármivel is védekezzünk.
Ezért érdemes kombinálni a védekezést.

A gyógyszeres készítményeknél sem biztos a teljes védelem, ráadásul a belső szerveket károsíthatja (pl. máj).
Ha ezt a védekezést választod, mindenképp ajánlott a májvédelem pl. máriatövismag olajjal és az immunerősítés.

Bárhogyan is véded kutyádat a kullancsok ellen, nagyon fontos, hogy minden séta után alaposan nézd át minden hajlatát, fejét, fülkagylót, farok alatti részt, lágyékot.
A kényelem mellett ezért is ajánlott a hosszúszőrű kutyák nyírása nyáron.
Mostanában sok rémtörténet kering a fogínybe megkapaszkodott kullancsokról. Sajnos ezek nem csak rémtörténetek, úgyhogy a fül belső oldala, külső hallójáratok mellett kutyusod szájába is nézz bele.

Ha befúródott kullancsot találsz, semmiképp nem szabad krémekkel, olajjal bekenni, tekergetni, mert ennek hatására a gyomortartalmát kiüríti és ez fertőz.
Szerezz be egy bármilyen kullancs csipeszt, ezzel egyszerűen és gyorsan eltávolíthatod a kullancsot.Kullancs csípés után gondosan figyeld kutyádat és ha változik a viselkedése, bágyadt, sápadt a száj nyálkahártyája, haladék nélkül vidd állatorvoshoz.
Amennyiben kérdésed van, bátran kereshetsz minket  telefonon, e-mailben vagy akár messenger üzenetben is!