BLOG

ÍGY VÉDD A BŐRÖDET KUTYASÉTÁLTATÁS KÖZBEN

2022.02.24 10:28
ÍGY VÉDD A BŐRÖDET KUTYASÉTÁLTATÁS KÖZBEN

Kutyussal vagy egyéb kedvenccel rendelkezni már eleve pozitív hatással van a mentális és fizikális egészségre, a mindennapos kutyasétáltatás pedig extra testmozgást is jelent. Tudatos bőrápolóként azonban fontos felhívni a figyelmet az arcbőrre gyakorolt hatásokról.

A testmozgás jó, azonban napi akár 30 perc a városi környezetben vagy a napon extra terhelés az arcbőrödnek. Mondom hogyan.

A testmozgás jó, azonban napi akár 30 perc a városi környezetben vagy a napon extra terhelés az arcbőrödnek. Mondom hogyan.

  1. A hideg száríthatja a bőrt, az arra érzékeny bőrön hideg ekcéma megjelenésével járhat.Fontos, hogy ilyenkor megfelelően támogasd a bőröket olajokkal/zsírokkal, hidratáló összetevőkkel. (Beleértve az ajkaidat is).
  2. A városi környezetben sajnos nem mehetünk el szótlanul a légszennyezés hatásai mellett - a megoldás természetesen a megfelelő, gyengéd, de alapos arctisztítás.
  3. A napsütés: amit talán a legjobban élvezzünk tavassszal - nos a hosszú évek alatt, ez sajnos éveket, évtizedeket tehet hozzá a bőröd életkorához.

 
Az UV sugárzás hatása a bőrre

 Az UV sugárzás (még télen is), az egyik legjelentősebb bőröregítő faktor. Károsítja a bőrt, szabadgyökök képződnek, amelyeket a bőrödnek kompenzálnia kell, a bőrödnek regenerálódnia kell. Az UV sugárzás hatására veszíthet nedvességtartalmából, kiszáradhat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a bőröd vízmegtartó és regenerálódási képessége az évek előrehaladtával (nem látványosan de már a 20-as éveid közepétől) csökken, akkor láthatod, hogy minél idősebb vagy, az UV sugárzás annál erőteljesebb hatást gyakorol a bőrödre.

 Az UV sugárzás hatására ráadásul megjelenhetnek hiperpigmentációs foltok, öregségi foltok is.

 Bár apróságnak tűnhet, de pont az a napi fél-1 óra kutyasétáltatás (ha egyébként például zárt térben dolgozol) akár megduplázhatja a szabadban töltött időt, így az UV sugárzásnak való kitettséget. Fiatalon hajlamosak vagyunk a napsugárzás veszélyeit nem túl komolyan venni, de amikor 40 évesen a tükörbe nézve öregségi foltokat látsz, ráadásul egyre többet, akkor hirtelen új megvilágításba kerül a probléma.


 
Bőrvédelem kutyasétáltatás alatt

 A legfontosabb védd a bőrödet. Elsősorban fizikális akadályokkal, azaz legyen például kutyasétáltató sapkád, ami nyáron is árnyékban tartja az arcodat, esetleg teljesen eltakarja a homlokodat. A szemedet védheted napszemüveggel. Bármennyire is szuperek a ma kapható fényvédők, semmi sem jobb a tényleges fizikai árnyékolásnál.

 A másik, hogy alkalmazz fényvédőt - ha már van pár öregségi foltod, akkor érteni fogom miért mondom,hogy télen is. :D Pár téli napos séta simán leégést is generálhat az arra érzékeny bőrön (vagy például ha rendszeresen hámlasztót használsz), ezért vedd komolyan.

 Mit kell tudni a ma kapható fényvédőkről?

Ha már a kutyusodnak természetes kozmetikumokat választasz, fontos tudnod, hogy a fényvédők két kategóriába sorolhatóak: a kémiai fényvédők “kvázi” elnyelik az UV sugárzást, viszont többségük durván beavatkozik a hormonrendszer működésébe. A fizikai fényvédők ezzel szemben apró ásványi részecskék amelyek mint egy tükör visszaverik a napsugarakat, így védenek az UV sugárzástól. Bár a fizikai fényvédők némelyike belélegezve, por formájában igencsak káros, egy krémben felkenve ártalmatlan (főleg ha nem nanon részecske méretű).

 Ezért alapvető, hogy fizikai fényvédős naptejet válassz, amely nem nano fizikai fényvédő összetevőket tartalmaz. Itt megtalálod a legjobb fizikai fényvédőket arcra: a fényvédő hatóanyagon túl, az itt ajánlott termékek egyéb káros összetevőt, pl. Parabén, sem tartalmaznak.

 NE feledkezz meg az ajkaidról sem, kaphatóak már fényvédős ajakbalzsamok is, szintén fizikai fényvédő összetevőkkel.

 

Ha alapvetően kevés az időd és nem szeretsz kozmetikumokkal pepecselni, akkor ajánlom még figyelmedbe a BB krémeket, amelyek natúr változatban szintén egy enyhe (SPF 10-20) fizikai fényvédőt tartalmaznak az arckrém részeként, ezért kettő az egyben megoldásnak számítanak.

 Végezetül a kezeidről se feledkezz el: a kézfejen is vékony a bőr (nem véletlen hogy innen szokták lelesni a sztárok valódi életkorát). Ha egyébként zárt, hosszú ujjú ruhában is vagy, a kézfejedre alkalmazz valamilyen naptejet. A jó hír, hogy a legtöbb natúr naptej annyira tápláló összetevőkkel rendelkezik, hogy ezzel a kézkrémezést is letudtad.

 Tudom, tudom, talán extrémnek tűnnek a javaslataim, de 40-en túlról nézve, bárcsak jobban odafigyeltem volna ezekre a dolgokra már a 30-as éveimben. Szóval, UV-védelemre fel, minden nap!

 

A szerzőről:
Dia a Zöldgondoskodás.hu blog szerkesztője. Nap mint nap természetes kozmetikumokkal és káros vegyszerekkel foglalkozik a blogján.